Krijg beter inzicht in jouw bedrijf door een SWOT-analyse.

Een bekende vraag tijdens een sollicitatiegesprek is vaak: “Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?” Zo krijgt de recruiter meer inzicht in jou, maar het laat de recruiter ook zien dat je inzicht in jezelf hebt. Dit geldt eigenlijk ook voor organisaties. Als marketingcommunicatieadviseur is de eerste huiswerkopdracht die ik mijn klanten geef vaak het maken van een SWOT-analyse.

Voor wie maak jij een SWOT-analyse?

SWOT staat voor de Engelse termen Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Heb je al eens opgeschreven wat de sterke en zwakke (ik spreek liever van verbeterpunten) punten zijn van jouw bedrijf of jezelf? En weet je ook wat de kansen en bedreigingen zijn van jouw bedrijf of van jezelf? Als je dat inzichtelijk hebt, dan kom je tot een SWOT-analyse. 

Tip: Bepaal voor wie je een SWOT-analyse wilt maken: voor jezelf of voor jouw bedrijf. Vaak is dat bij kleine zelfstandige ondernemers één en dezelfde. 

De interne analyse

De interne analyse bestaat uit de sterke en zwakke punten van jouw bedrijf. Het zijn interne factoren waar je directinvloed op kan uitoefenen. Zorg dat sterktes en verbeterpunten bij voorkeur ‘relatief’ zijn, dat wil zeggen analyseer ze ten opzichte van:

  • jouw directe concurrenten;
  • het gemiddelde van de bedrijfstak;
  • het doel dat de organisatie zich stelt.

Hierdoor krijg je meer inzicht in de onderscheidende kenmerken van jouw bedrijf.

De externe analyse

De externe analyse bestaat uit kansen en bedreigingen waar je mee te maken hebt. Het zijn externe factoren waar je zelf géén directe invloed op hebt, maar die wel bepalend zijn voor de strategie en toekomst van jouw organisatie. Externe factoren zijn onder andere: klanten, marktomgeving, bedrijfstak, concurrentie, technologie, leveranciers, arbeidsmarkt, economie, maatschappij en wetgeving.

SWOT-model

Voor het maken van de interne en externe analyse van jouw organisatie kun je onderstaand SWOT-model en voorbeeldkenmerken gebruiken. Bepaal welke kenmerken op jouw organisatie van toepassing zijn: verwijder, voeg punten toe of misschien is in het voorbeeld een sterk punt binnen jouw organisatie wel een verbeterpunt en vice versa. Wil je direct met dit voorbeeld aan de slag? Vraag dan gratis het Word-document aan.

Tip: Vraag ook eens aan je naaste familie, vrienden, collega’s of zelfs klanten of zij vanuit hun optiek een SWOT-analyse willen maken van jou of jouw bedrijf. Vaak zijn we te bescheiden of worden we juist blind voor bepaalde zaken omdat we zo druk bezig zijn met de waan van de dag. Je zult versteld staan van de inzichten die jou dat kan geven. Deze punten kun je dan mooi verwerken in jouw eigen SWOT-analyse.

De SWOT-analyse stelt je vervolgens in staat om een bedrijfs- of marketingstrategie te kiezen waarbij je kansen benut door gebruik te maken van jouw sterktes, zwaktes verbetert en waarneembare bedreigingen vermijdt. 

Het is dus belangrijk om eerst een SWOT-analyse te maken en pas daarna de marketingstrategie te bepalen. 

Heb je na het maken van jouw SWOT-analyse nog vragen? Of wil je meer handvatten over het succesvol opstellen en uitvoeren van jouw marketing- of communicatiestrategie? Neem contact met mij op voor meer tips en wellicht kunnen we samen jouw onderneming meer op de kaart zetten.

Over de auteur
Rita Ramkisoen is als zelfstandig marketing- en communicatieprofessional werkzaam onder de naam Elephantie Marketing & Communicatie. Zij is gespecialiseerd in het adviseren en ondersteunen van ondernemers bij hun marketing- en communicatietrajecten, merkidentiteit, creatieve concepten en de uitvoering van online en offline communicatie-uitingen met als doel om meer business te genereren. 

Rita heeft ruim 28 jaar ervaring in organisatieadvies, online en offline marketing, communicatie en reclame waarin zij werkte voor MKB- en grote (internationale) bedrijven zoals meerdere communicatie-/reclamebureaus, organisatieadviesbureaus, vastgoedonderhoudsbedrijven, een particuliere oliemaatschappij en diverse universiteiten zoals Nyenrode Universiteit, Erasmus Universiteit, University of Phoenix (USA)en University of Rochester (USA).